Morgen is het wereldtestdag voor IPv6. Ook Telenet bereidt zich voor op de omschakeling naar het nieuwe internetprotocol.

Wereldtestdag
8 juni is wereldtestdag voor IPv6. 24 uur lang draaien de websites van grote content distributeurs als Google, Facebook en Yahoo! zowel op IPv4 als op IPv6. Zo willen zij de compatibiliteit van hun websites en de bijhorende netwerktechnologieën met het nieuwe internetprotocol testen. Een IP-adres is een uniek nummer dat wordt toegekend aan alle toestellen die verbinding maken met het internet. De overgang gebeurt in België op 8 juni om 2 uur 's nachts en loopt 24 uur later af.

Telenet test IPv6
Ook Telenet test IPv6. De website http://ipv6.telenet.be/ zal vanaf deze namiddag zowel op IPv4 als op IPv6 beschikbaar zijn. Internetklanten wiens computer en netwerk klaar is voor IPv6, zullen deze pagina dus bekijken via het nieuwe internetprotocol.

Telenet biedt de garantie dat zijn klanten de volgende jaren gebruik kunnen blijven maken van IPv4 ondersteunde diensten. Rond 2012 – 2013 zal Telenet geleidelijk aan IPv6 uitrollen, naast het bestaande IPv4 protocol. Dit houdt in dat alle Telenet-internetklanten gedurende een periode zowel een IPv4 als een IPv6 adres krijgen. Wanneer uiteindelijk iedereen een IPv6 adres heeft, zal het IPv4 internet stilaan uitdoven.

Nood aan IPv6
Nu het resterende aanbod van IPv4-adressen slinkt, is IPv6 van cruciaal belang. IPv6 zal nodig zijn om het toenemend aantal abonnees, apparaten en diensten met het internet te blijven verbinden. De modale gebruiker zal van deze test niets merken. Hij wordt achter de schermen naar het nieuwe IP-adres geleid.